DIT BIDRAG TIL MILJØET:

Som du måske ved, er tekstilindustrien en af verdens mest forurenende industrier. Faktisk står den for over 10 % af verdens samlede CO2-udledning. Derfor synes vi, det er vigtigt at gøre en forskel, der hvor man kan. Når vi anvender overskudsgarn, som ellers ville gå til spilde, betyder det, at vi kan undgå at købe ny-produceret garn, og dermed spare miljøet for det vand og elforbrug samt den CO2-udledning ny-produktion medfører.

ALT OVERSKUDSGARN FORTJENER AT BLIVE REDDET

Vi ønsker at redde alt garn, lige meget om det er lavet af den blødeste cashmere eller det mest slidstærke polyester. Alle materialer har deres berettigelse og fordele, når de anvendes det rette sted. Tilføjelsen af en lille andel af kunststof betyder, at det færdige produkt ofte vil have en større slidstyrke og dermed længere funktionel levetid. Det er fantastisk i miljøregnskabet – jo længere levetid, jo bedre!

RESPEKT FOR ALLE RESSOURCER

Produktion af garn belaster ikke kun miljøet i form af CO2 og el – og vandforbrug. Der anvendes varierende mængder af kemikalier og landområder bruges til ensidig dyrkning af fx bomuld eller opdræt af får til uldproduktion. De industrielle metoder belaster lokalmiljøerne hårdt og fører ofte til udpint jord, reduceret biodiversitet og svære livsbetingelser for den lokale befolkning.

Det er vores mål, at bevare disse ressourcer i omløb så længe vi nu kan. Og det gør vi ved at samle overskudsgarnet hos os, og sammen med dig, finder vi nyt hjem og formål til det.

Garnspecialisten kan ikke løse alle ressourceudfordringer, men vores mission er, at vi hele tiden arbejder på at blive klogere og på at formidle vores viden om miljøbelastning, produktionsforhold og dyrevelfærd, så du kan træffe dit valg på et oplyst grundlag, når du vælger garn til dit næste projekt.

HVAD BETYDER DET AT REDDE VAND, EL OG CO2?

Vi har taget udgangspunkt i en række anerkendte kilder, som har samlet eksisterende data og forskning på tekstilområdet for at forstå, hvilken betydning de forskellige materialer har for miljøet. På den baggrund estimerer vi gennemsnitlige værdier for de enkelte materialer.

Hos Garnspecialisten definerer vi vand-, el- og CO2-besparelser som den mængde elektricitet i kilowatt, CO2 udslip i kilo og vandforbrug i liter, der kræves for at producere en ny vare. Ved at erstatte ny-produceret garn med tiloversblevne restpartier kan vi gøre en stor forskel ved at beskytte de ressourcer, der allerede blev brugt, fremfor at skulle bruge endnu flere ressourcer på at producere nye varer.

Vores beregninger tager udgangspunkt i følgende:

”Hvad ville det koste klimaet, hvis vi skulle til at producere nyt garn i lignende materiale(r)?”

For alle vores garner fortæller vi, hvordan miljøet spares for ekstra vand-, el- og CO2-forbrug. Ved hvert enkelt garn tager vi udgangspunkt i materialesammensætningen i % og garnets samlede vægt i kg. Da garnet er et overskudsprodukt, som er et alternativ til at købe ny-produceret garn, sparer du altså miljøet for den elektricitet, vand og CO2, som det ville have kostet at fremstille nyt garn i tilsvarende materiale.

  • ”For eksempel ved vi, at 1 kilo bomuldsgarn koster kloden i gennemsnit ca. 2,748 liter vand at producere. Den beregnede mængde indeholder hele kæden fra dyrkning af spindefibre til forarbejdelse og spinding af garnet og efterfølgende indfarvning. Køber du feks. 500 gram af vores bomuldsgarn, redder du derved 1,374 liter vand.”

Vi bestræber os aktivt på løbende at finde de mest retvisende data for vores produkter. Hjemmesiden opdateres derfor i takt med vores dataudvikling.

DE “BÆREDYGTIGE” MATERIALER – HVORFOR REDDER JEG MINDRE VAND OG CO2?

I vores garnudvalg finder du også materialer som fx hamp, hvor vand- og CO2-besparelsen vil fremstå som mindre end ved uld, bomuld og polyester. Forklaringen er, at hamp fra begyndelsen er et mindre miljøbelastende materiale at producere – hvilket jo kun er godt. Du ”redder mindre” vand og CO2 ved at vælge overskudshamp frem for overskudsbomuld. Men den samlede miljøbelastning, hamp garnet har forårsaget, kan alligevel være markant anderledes end bomuldsgarnet, når vi tager hele produktionskæden i betragtning.

HVILKE KILDER HAR VI BRUGT?

Vi har baseret vores beregninger på en række forskellige rapporter og forskning, bl.a.:

Vi har taget cradle-to-gate approach. Det vil sige, at vi opsporer garnets klimaaftryk, fra spindefibrene dyrkes til garnet står klar til salg hos producenten. Vi er i gang med at måle vores eget klimaaftryk, så vi kan modregne dette og derved give et bedre overblik over hele kæden fra ”fibrene dyrkes til du har garnet i hænderne”. Hold derfor øje med siden, som opdateres løbende.

ANDRE GRØNNE INITIATIVER HOS GARNSPECIALISTEN

Alt vores garn stammer fra europæiske leverandører, hvilket betyder:

  • At vi undgår miljøbelastning ved ekstremt lang transport fra fjernere dele af verden
  • At vi er i løbende kontakt og sikrer, at overskudsgarnet hurtigt får nyt liv 
  • At vi konstant udvikler vores samarbejder og fx er i kontakt med leverandørerne omkring den sociale side af deres produktion, omkring dyrevelfærden i fremstilling af uld etc.

Det er med stolthed, at vi hver dag arbejder for at overskudsgarn får nyt liv på jeres strikkepinde. Garnspecialisten bidrager til at gøre en lille del af den store tekstilindustri grønnere, og vi har fokus på hele tiden at blive endnu bedre.

I 2023 har vi, samarbejde med Ervhervshus Nordjylland gennemført forløbet SMV:Grøn, med fokus på virksomhedens bæredygtige løsninger og initiativer. 

Arbejder du også med bæredygtighed og cirkulær økonomi?

Vi arbejder internt på at udvikle nye måder at anvende overskudsgarn på og søger nye samarbejdspartnere, som kan tilslutte sig den mission og hjælpe os med at føre den ud i verden. Garnspecialistens mål og drøm er, at intet garn går til spilde. Hver dag motiveres vi af at tage små skridt i en grønnere retning og redde alt det garn, vi over hovedet kan!

Vil du vide mere om vores tilgang til bæredygtighed eller om vores beregninger, er du meget velkommen til at kontakte Zuzana Obel på info@garnspecialisten.dk.

Scroll to Top
Scroll til toppen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Uhh… du vil vel nødigt gå glip af lækre restpartier af garn til meget lave priser? Bliv holdt ajour ca. 4 gange om måneden, så du kan nappe garnet før din nabo :-)

Du kan framelde dig til enhver tid.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.