#STOPGARNSPILD

Garnspecialistens formål er at stoppe garnspild i verdenen. Hvert år bliver der kasseret mere end 1 million tons garn! Det, synes vi, giver ingen mening, hverken for planeten eller for alle os, der elsker garn. 

At stoppe garnspild er noget vi arbejder hver eneste dag for. Det gør vi ved at:

  •  vi opsporer overskudsgarn fra tekstilindustrien og giver det nyt liv, i samarbejde med vores kunder
  • vi spreder ordet om garnspild og problematikken garnspild medfører

Her kan du læse mere om hvad garnspild endelig er, og hvordan vi bekæmper det. 

HVAD ER OVERSKUDSGARN?

Overskudsgarn er garn, der bliver produceret, men kasseret uden, at nogen har fået glæde af det. Dette sker tit pga. overproduktion, som er et voksende fænomen i tekstilbranchen. Overskudsgarn, som du kan købe hos os kan betyde mange ting, men de to hyppigste årsager
er:

  •  overproduktion (der blev simpelhent produceret for meget af det ift. hvad kunden ønskede)
  • ”forkert” farve,tykkelse, form… som ikke matcher kundens ønsker

Garnspecialisten opsporer dette garn, transporterer det med hjem og giver det nyt liv hos vores kunder. Læs mere om vores red garnet koncept.

HVAD BETYDER GARNSPILD?

Garnspild er betegnelsen for garn, der bliver produceret, men som ikke bliver solgt eller brugt, og som af en eller anden årsag kasseres. I sidste ende bliver det smidt ud eller brændt. 

Dette er en voksende problematik i tekstilbranchen, som systematisk producerer for meget garn for at gardere sig mod at mangle garn pga. udfordringer i processen (såsom småfejl i indfarvningsprocessen eller stofproduktionen). Dette er tit uundgåelig del af processen, som tager udgangspunkt i kundens ønskescenarie.

HVORFOR ER GARNSPILD ET PROBLEM?

Hvert år bliver der på globalt plan produceret mere end 100 millioner tons garnfibre, og en stor del af dette stammer fra naturen (bomuld, hør, uld…). Der bliver brugt enormt store mængder af CO2, vand og el i hvert eneste kilogram af garn, og garnproduktion er en utrolig ressourcekrævende proces. 

Det er hellere ingen hemmelighed, at tekstilbranchen i dag står for mere end 10% af den globale CO2 udledning. Så når garn går til spilde, har det store konsekvenser for planeten. Og det, synes vi, er synd.

Vores holdning er, at alt garnspild skal reddes – af respekt for naturen og dens ressourcer. Vi ser ingen mening i at smide godt garn ud, som i stedet for kunne blive til rigtig mange lækre sweatre.

HVOR MEGET GARN ENDER SOM GARNSPILD?

Hvert eneste år ender mere end 1 million tons garn som spild. Garn, som ikke fejler noget, der blev simpelhent produceret for meget af det.

Vi samarbejder med udvalgte fabrikker i Italien, og du kan derfor glæde dig til de lækreste materialer, som er håndplukkede direkte fra catwalks 😊

HVOR KOM IDÉEN BAG GARNSPECIALISTEN FRA?

Det hele startede på en ferie i England tilbage i 2016. Dengang var Garnspecialisten ”bare” en lille garnbutik med fokus på vævegarn. 

Mens Zuzana Obel (grundlæggeren af virksomheden) var til en rundvisning på en vævefabrik, så hun en lastbil, som kom kørende for at hente affald. Og affaldet – ja, det var en kæmpe container fyldt med overskudsgarn, som skulle køres til lossepladsen. Dette blev et vendepunkt for Zuzana, og det var på baggrund af denne oplevelse, at idéen til ”red garnet” opstod. 

HVAD GØR GARNSPECIALISTEN FOR AT BEKÆMPE GARNSPILD?

Hos Garnspecialisten sælger vi udelukkende garn, der kommer fra overskudsproduktionen i tekstilbranchen. Det er garn, der ellers bliver kasseret og med tiden smidt ud. Vi opsporer dette garn og giver det nyt liv i vores kunders hænder. På den måde bidrager vi til at mindske garnspild i verden.

Sammen med fabrikkerne og vores kvalitetsbevidste kunder mindsker vi garnspild og sikrer, at det garn, vi redder, kan komme til glæde og gavn for de mennesker, der ønsker lækkert garn med god historie til lave priser.

Vi får nye restpartier ind flere gange om måneden. Vores sortiment ændrer sig hyppigt, og garnerne sælges kun så længe lager haves. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv holdt ajour ca. 4 gange om måneden.

HVAD KAN JEG GØRE FOR AT STOPPE GARNSPILD?

Som forbruger har du en stor indflydelse på markedet. Ved at træffe mere bæredygtige valg kan du bidrage til at påvirke markedets tendenser. Ved at stille spørgsmål og højere krav som forbruger, kan du bidrage til en mere bæredygtig verden.

Du kan især påvirke tekstilbranchen ved at dyrke håndarbejde – og strikke dit eget tøj i stedet for at købe maskinproduceret tøj. Tøj man selv har lagt tid og kærlighed i, er man mere tilbøjelige til at passe godt på. Reparere hvis det går i stykker, lade det gå i arv, når det ikke passer længere. Gå all-in på bæredygtig slow-fashion ved at strikke dit eget tøj ud af garn, der ellers vil blive kasseret. Og det har vi heldigvis en masse af.

Hjælp os med at sprede budskabet om garnspild ved at benytte vores labels eller på SoMe med følgende hashtags:

  • #stopgarnspild
  • #garnspecialisten
Scroll to Top
Scroll til toppen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Uhh… du vil vel nødigt gå glip af lækre restpartier af garn til meget lave priser? Bliv holdt ajour ca. 4 gange om måneden, så du kan nappe garnet før din nabo :-)

Du kan framelde dig til enhver tid.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.