FILTNING
Filtning og valkning giver et helt særligt udtryk til dine projekter. Hvis du vil filte varme hjemmesko eller en skøn hue, kan du anvende rent uldgarn fra vores sortiment. Med et garn af 100% uld, som fx angora merino, kan du eksempelvis få en blød og vindtæt hue uden at give afkald på den smukke strikkede struktur.
-
Norsk Uld 9/2 (100 g)
50,00 kr. (25 kr. / 50 g) Se produkt This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Merino 11/2 (100 g)
50,00 kr. (25 kr. / 50 g) Se produkt This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
BILLIGT GARN TIL FILTNING
Her finder du garn, som er egnet til filtning eller valkning.
Man kan filte flere typer af materiale, men det er stort set kun uldgarn, man får de rigtig gode resultater med. At filte betyder mange ting. Man kan filte fibre, garn eller færdigstrikket/-vævet stof. Der er også mange måder at filte på. Man kan fx tørfilte, nålefilte eller vådfilte i maskiner. Hos os sælger vi hovedsaglig filtegarn, som man vil strikke op til f.eks. futter eller vanter og filte/valke dem, til de sidder godt fast.
HVAD ER FORSKELLEN MELLEM FILTNING OG VALKNING?
Filtning og valkning bliver tit forvekslet, men det er to forskellige ting. Her beskriver vi et eksempel på et stykke strikket stof, som man har valket/filtet.
At valke betyder, at man har vådbehandlet strikketøjet i f.eks. vaskemaskinen på en temperatur, der får uldgarnet til at filte let sammen. Du kan dog stadig se maskerne. Dette er en skøn måde at behandle huer, vanter eller babytæpper, hvor man gerne vil have et mere fast stykke tøj, som holder faconen. Samtidigt er det let og stadig fleksibelt. Fibrene får lov til at åbne sig rigtig meget i processen og filter let sammen. Resultatet er et loddent stykke tøj, som du stadig kan forme. Man kan valke med uldgarn allerede ved 30-40 grader og i mange tilfælde også med silkegarn. Baby alpaka, cashmere eller merino kan du valke alene ved at centrifugere. Man skal forvente en vist grad krympning i processen (5-10%).
At filte betyder, at man vådbehandler strikketøjet ved en meget høj temperatur. Det gør, at fibrene filter sig fuldstændigt sammen på kryds og tværs, så man ikke kan se maskerne. Du får som regel et stykke stof, som er stift og man kan evt. klippe i det, uden at garnet trevles op. Man skal regne med 30-40% krympning af stoffet.
Det er rigtig populært at filte sutsko, tasker, huer, iPhone- eller iPad covers, tehætter osv.
Det er ikke alt uldgarn, der kan filtes. Superwash-behandlet garn kan fx ikke filtes. Der er heller ikke blot en enkelt opskrift på, hvordan man filter. Prøv dig frem på en strikkeprøve og noter krympning og temperatur undervejs og find den måde, du bedst synes om.
AT FILTE ENDER
Strikker du med uldgarn, kan du overveje at filte enderne sammen i stedet for at lave knuder eller hæfte enderne til sidst. Der er mange måder at filte enderne sammen, mens man strikker.
Du kan a) lægge to tråde sammen og nulre dem med våde fingre, indtil de filter sammen eller b) lægge to tråde sammen og tørfilte dem (prikke rigtig mange huller igennem begge garner) ved hjælp af en filtenål.