GARN OG MILJØ
Produktionen af garn belaster vores miljø langt mere end mange sikkert ved. Her fortæller vi lidt om, hvordan garnproduktion belaster miljøet, og hvad Garnspecialisten gør for at redde garnet fra at ende som deadstock eller garnspild.
Tekstilindustrien en af verdens mest forurenende industrier. Faktisk står den for over 10 % af verdens samlede CO2-udledning.
En del af denne udledning stammer fra garn, som bliver produceret, men som ikke bliver brugt.
Vi synes, det er vigtigt at gøre en forskel, der hvor man kan. Når vi bruger overskudsgarn, som ellers ville gå til spilde, betyder det, at vi kan undgå at købe ny-produceret garn. Dermed sparer vi miljøet for vand og strømforbrug samt den CO2-udledning, ny-produktion medfører.
ALT OVERSKUDSGARN FORTJENER AT BLIVE REDDET
Garnspecialistens mission er at redde alt garn, lige meget om det er lavet af den blødeste cashmere eller det mest slidstærke polyester.
Alle materialer har deres berettigelse og fordele, når de anvendes det rette sted. Tilføjelsen af en lille andel af kunststof betyder, at det færdige produkt ofte vil have en større slidstyrke og dermed længere funktionel levetid. Det er betyder meget for miljøregnskabet – jo længere levetid, jo bedre!
RESPEKT FOR ALLE RESSOURCER
Produktion af garn belaster ikke kun miljøet i form af CO2 og el – og vandforbrug. Der anvendes varierende mængder af kemikalier, og landområder bruges til ensidig dyrkning af f.eks. bomuld eller opdræt af får til uldproduktion. De industrielle metoder belaster lokalmiljøerne hårdt og fører ofte til udpint jord, reduceret biodiversitet og svære livsbetingelser for den lokale befolkning.
Det er vores mål at bevare disse ressourcer i omløb, så længe vi nu kan. Og det gør vi ved at samle overskudsgarnet hos os, og sammen med dig finder vi et nyt hjem og formål til det.
Garnspecialisten kan ikke løse alle ressourceudfordringer, men vores mission er, at vi hele tiden arbejder på at blive klogere og på at formidle vores viden om miljøbelastning, produktionsforhold og dyrevelfærd. Så kan du træffe dit valg på et oplyst grundlag, når køber garn til dit næste projekt.
HVAD BETYDER DET AT REDDE VAND, EL OG CO2?
For at forstå hvilken betydning de forskellige materialer har for miljøet, har vi har taget udgangspunkt i en række anerkendte kilder. Det er forskere og institutioner, som har samlet eksisterende data og forskning på tekstilområdet. På den baggrund estimerer vi gennemsnitlige værdier for de enkelte materialer.
Hos Garnspecialisten definerer vi vand-, el- og CO2-besparelser som den mængde elektricitet i kilowatt, CO2 udslip i kilo og vandforbrug i liter, der kræves for at producere en ny vare. Ved at erstatte ny-produceret garn med tiloversblevne restpartier kan vi gøre en stor forskel ved at beskytte de ressourcer, der allerede er brugt, fremfor at skulle bruge endnu flere ressourcer på at producere nye varer.
Vores beregninger tager udgangspunkt i følgende:
”Hvad ville det koste klimaet, hvis vi skulle til at producere nyt garn i lignende materiale(r)?”
For alle vores garner fortæller vi, hvordan miljøet spares for ekstra vand-, el- og CO2-forbrug. Ved hvert enkelt garn tager vi udgangspunkt i materialesammensætningen i % og garnets samlede vægt i kg. Da garnet er et overskudsprodukt, som er et alternativ til at købe ny-produceret garn, sparer du altså miljøet for den elektricitet, vand og CO2, som det ville have kostet at fremstille nyt garn i tilsvarende materiale.
- ”Vi ved for eksempel, at 1 kilo bomuldsgarn i gennemsnit koster kloden ca. 2.748 liter vand at producere. Den beregnede mængde indeholder hele kæden fra dyrkning af spindefibre til forarbejdelse og spinding af garnet og efterfølgende indfarvning. Køber du f.eks. 500 gram af vores bomuldsgarn, redder du derved 1.374 liter vand.”
Vi bestræber os på hele tiden at finde de mest retvisende data for vores produkter. Hjemmesiden opdateres derfor i takt med vores dataudvikling.
DE “MILJØVENLIGE” MATERIALER – HVORFOR REDDER JEG MINDRE VAND OG CO2?
I vores garnudvalg finder du også materialer som f.eks. hamp, hvor vand- og CO2-besparelsen vil se ud til at være mindre end ved uld, bomuld og polyester. Forklaringen er, at hamp fra begyndelsen er mindre miljøbelastende at producere – hvilket jo kun er godt. Du ”redder mindre” vand og CO2 ved at vælge overskudshamp frem for overskudsbomuld. Men den samlede miljøbelastning, hampgarnet har forårsaget, kan alligevel være markant anderledes end bomuldsgarnet, når vi tager hele produktionskæden i betragtning.
HVILKE KILDER HAR VI BRUGT?
Vi har baseret vores beregninger på en række forskellige rapporter og forskning, bl.a.:
- WRAP, Review of Data on Embodied Water in Clothing Summary Report, 2012
- Reverse Resources, White Paper
- Textile Research, Preferred Fiber & Materials, Market Report, 2021
Vi har taget cradle-to-gate approach. Det betyder, at vi opsporer garnets klimaaftryk, fra spindefibrene dyrkes til garnet står klar til salg hos producenten. Vi er også i gang med at måle vores eget klimaaftryk. Når vi har dette, kan vi kan modregne og derved give et bedre overblik over hele kæden fra ”fibrene dyrkes til du har garnet i hænderne”. Følg derfor med på siden, som opdateres løbende.
ANDRE MILJØ INITIATIVER HOS GARNSPECIALISTEN
Alt vores garn kommer fra europæiske leverandører. Det betyder;
- at vi undgår miljøbelastning ved ekstremt lang transport fra fjernere dele af verden
- at vi er i løbende kontakt og sikrer, at overskudsgarnet hurtigt får nyt liv
- at vi hele tiden udvikler vores samarbejder. F.eks. er vi i kontakt med leverandørerne omkring den sociale side af deres produktion og omkring dyrevelfærden i fremstilling af uld m.m.
Vi er stolte af, at vi hver dag arbejder for at give overskudsgarn nyt liv på dine strikkepinde. Garnspecialisten bidrager til at gøre en lille del af den store tekstilindustri grønnere, og vi har fokus på hele tiden at blive endnu bedre.
I 2023 har vi, i samarbejde med Erhvervshus Nordjylland, gennemført forløbet SMV:Grøn med fokus på virksomhedens bæredygtige løsninger og initiativer.
Arbejder du også med bæredygtighed og cirkulær økonomi?
Vi arbejder internt på at udvikle nye måder at bruge overskudsgarn på. Derfor søger vi nye samarbejdspartnere, som kan tilslutte sig den mission og hjælpe os med at føre den ud i verden. Garnspecialistens mål og drøm er, at intet garn går til spilde. Hver dag motiveres vi af at tage små skridt i en grønnere retning og redde alt det garn, vi kan!
Vil du vide mere om vores tilgang til bæredygtighed eller om vores beregninger, er du meget velkommen til at kontakte Zuzana Obel på info@garnspecialisten.dk.